
27EKİM
GÜNCEL WEB TEKNOLOJİLERİ HTML 5
HTML5, internet'in çekirdek teknolojilerinden HTML işaretleme standardının beşinci sürümüdür.Internet Explorer, Mozilla Firefox ve Opera tarayıcılarının güncel sürümleri tarafından kısmen desteklenmektedir, Kısaca H5 Google Chrome ve Safari tarayıcılarının güncel sürümleri üzerinde, deneme aşamasında da olsa çok daha iyi bir şekilde çalışmaktadır. Günümüzde kullanılan HTML 4.1 sürümü, CSS desteğiyle ne kadar düzenli ve sağlam bir yapıda kodlanırsa kodlansın, yine de fazladan yazılan kodların işlevselliği bozduğu bilinmektedir. Bu yüzden HTML 5 bu ihtiyaçları karşılamak adına geliştirilmeye başlanmıştır.
İletişim
27EKİM
GÜNCEL WEB TEKNOLOJİLERİ CSS3
Cascading Style Sheets kelimelerinin kısaltılmışı olan CSS Basamaklı Stil Sayıları anlamına gelir. Daha ayrıntılı bir şekilde açıklamak gerekirse, CSS'nin HTML ile yazılan kodların görsel olarak çok daha zengin olması için kullanılır. CSS3 ise CSS'nin bugüne kadarki olan en son sürümüdür. CSS3 birçok yenilikler ile birlikte ortaya çıkmıştır. Bunlardan bir tanesi font - face teknolojisidir. Bundan önce fontlar ile ilgili düzenlemeleri yapmak oldukça büyük zaman alıyordu ancak CSS3 teknolojisi ile birlikte kullanıcının işletim sisteminin önemi olmaksızın, istenilen font kolay bir şekilde gösterilebiliyor. Oldukça kolay bir şekilde kullanılabilen CSS3 teknolojisine geçmeden önce HTML ve CSS kavramlarının iyice anlaşmasında fayda vardır. Çünkü karmaşık kodlarla taşınmadan önce dillerin ilk ve sade hali ile tanışmak çok daha mantıklı olacaktır. CSS3 ile daha önce yapılmak istenen ancak yapılamayan birçok tasarım yapılabiliyor.
İletişim
27EKİM
Responsive (Mobil) Web Tasarım Teknolojisi
Responsive web tasarım, esnek, duyarlı, uyumlu ve tabiri caizse bulunduğu kabın şeklini alır. Son yıllarda popüler olan ve adını sıkça duyduğumuz bu web tasarım şekli ilk olarak 2010 yılında ortaya çıktı ve son bir kaç yıldır dünyada ve ülkemizde popüler oldu. Eskiden web sitelerinde mobil cihazlar ile girildiğinde ya site m.siteadresi.com şeklinde sub domaine yönlendirilip ayrı bir site şeklinde tasarlanırdı buda google için bir dezavantaj olurdu yada en basit yöntem ile site mobil ekranına sığacak şekilde varsayılan olarak ufacık çıkar buda kullanıcılara sitenin yazılarının çok küçük, menüler rahat erişilemez ve uyumsuz kullanışsız bir biçimde yansıtılması olurdu genelliklede mobil kullanıcısının siteden direk çıkması ile sonuçlanırdı.Responsive tasarım ise web sitesinin masaüstü, mobil ve tablet cihazlardan girildiğinde site içindeki resim, yazı gibi elementlerin ekran genişliğine göre yeniden şekillenip ekrana tam oturması ile oluşur. Genellikle masaüstü, tablet ve mobil versiyon olarak 3 kademeli şekilde tasarlanır. Responsive ile yapılmış web sitelerine, mobil cihazlardan girildiğinde menüler şekil değiştirip kullanımı kolay bir versiyona dönüşür. Fontlar ve resimler olabilecek en ideal şekilde yeniden şekil alarak kullanıcının ekranda zoom yapmadan kolayca siteyi ziyaret edebileceği hedefler.Hatta mobil versiyonda önem derecesi düşük elementler gizlenir, sadece ziyaretçiye sayfayla ilgili en yalın halde bilgi gösterilir. Google ve diğer arama motorlarıda responsive siteleri ciddi şekilde destekliyor.Mobilden web site ziyaretleri dünyada %25 seviyelerine yükseldi ve kısa sürede daha da artacak. Bu sebeple responsive özellikli web sitelerinde ciddi bir artış öngörülüyor.
İletişim
27EKİM
Bootstrap Nedir? Ne İşe Yarar? Nasıl Kullanılır?
Bootstrap, Twitter tarafından kurulmuş bir css ve javascript ‘framework’üdür. Bootstrap sayesinde HTML projenize hazır şablonlar ekleyebilirsiniz. Son zamanlarda en fazla kullanılan ‘framework‘lerin başında yer alır. En fazla grid sistemi kullanılır. Grid sistem ile responsive tasarımlar yapılır. Bildiğiniz gibi, internet teknolojisi hızla gelişiyor. Bootstrap‘te son çıkan ve halen daha gelişen CSS3 teknolojisini takip ederek sürekli gelişir. Formlardan tablolara, butonlardan resimlere kadar hazır şablonları bulunmaktadır. Javascript kısmında ise, açılır liste menülerden tablara, alertlerden scrollspylara kadar hazır front-end tasarımcılar için geliştirilmiş şablonlar var. Ayrıca son zamanlarda sitelerde ikon teknolojiside sık sık kullanılmaya başladı ve Bootstrap sayesinde onlarca popüler ikonları sayfalarınıza dahil edebilirsiniz. Bootstrap’in internet sitesi http://getbootstrap.com‘dur. Buradan bu yaygın ‘framework’ün kaynak dosyalarına erişebilirsiniz. Eğer daha önce hiç ‘framework’ kullanmamışsanız, mantığını anlamak için Bootstrap’in yaptığı başlangıç sayfasına aşağıdaki linkten ulaşabilirsiniz. http://getbootstrap.com/getting-started/ Ayrıca Bootstrap’i öğrenmek için bir çok farklı kaynak mevcut. Videolu olarak Bootstrap’in mantığını anlayabilir ve sitelerinizde kullanabilirsiniz. Bootstrap eğitim videolarına gitmek için aşağıdaki linke tıklamanız yeterli olacaktır.
İletişim